Низькокалорійні страви: здоров’я в тарілці без суворих дієт

Низькокалорійні страви: здоров’я в тарілці без суворих дієт 26 Травня 2011

найзнаменитіші дієтологи світу рекомендують не голодувати, заганяючи в організм стрес, а харчуватися регулярно, невеликими порціями. Страви при цьому повинні бутинизькокалорійними, приготувати які можна лише з продуктів з бідної харчовою цінністю. Чим нижче калорійність їжі, тим більше енергії на забезпечення повноцінної життєдіяльності організм витрачає з внутрішніх запасів, спалюючи ненависний зайвий жир.

Більшість дієт, спрямованих на зниження ваги, засновані на раціоні харчування, з якого виключаються калорійні продукти. Психологічно людині важко подолати заборону: виходячи з дієти, організм надолужує згаяне, вага повертається і навіть збільшується. Тому для здорового зниження ваги дієтологи рекомендують не виключати, а вводити в денний раціон страви з смачних продуктів, здатних при низькою калорійністю наповнити шлунок, дати відчуття насичення.

Лікарі-дієтологи радять не нехтувати підрахунком калорій, який би рутиною це не здавалося. При цьому не варто забувати навіть самих незначних «дрібниці»: одна цукерка до вечірнього чаю принесе зайві 15-25 калорій. Слід також приділити увагу якості продуктів і їх загальної ваги при формуванні денного раціону. Навіть низькокалорійні страви у великих кількостях можуть призвести до переїдання і жирових відкладень.

При порівнянні низькокалорійних продуктів між собою слід мати на увазі, що, приміром, калорійність нежирної риби в два рази нижче, ніж нежирного м’яса. При цьому за вмістом білка їжа буде ідентичною, тоді як за вітамінна-мінеральному комплексу рибне блюдо перевершить м’ясне в рази.

Низькокалорійні страви готують з перерахованих вище продуктів, дотримуючись строгих правил: не додають у страву крохмалисті овочі, вершкове і рослинне масло для смаження, не зловживають спеціями Спеції — смачне засіб для схуднення і сіллю, цукром. Страви готують на пару, в духовці, пасерують на воді, знижуючи калорійність в процесі кулінарної обробки. До найпоширенішим швидким страв з низькою калорійністю відносяться овочеві заморозки, які легко приготувати, переклавши суміш на гарячу сковороду, з додаванням фільтрованої води. Овочеві пюре, рагу та овочі на пару — смачні і поживні страви з високим вмістом вітамінів і харчових волокон. Відварна риба, парові котлети, морепродукти в різних комбінаціях з фруктами і овочами допомагають урізноманітнити меню, при цьому сумарна калорійність страв залишається в межах норми. Спільна енергетична цінність щоденного раціону не повинна бути нижче 1800 ккал і вище 2000 ккал для жінок, перекіс в ту або іншу сторону однаково згубний для стрункості фігури.

Статті по темі

Комментирование и размещение ссылок запрещено.


_0.69MB/0.01294 sec